Terug

Je kent het wel. Je zit tegenover een corporate recruiter in een sollicitatiegesprek en doet je uiterste best om je van je beste kant te laten zien. Maar dan komt ineens de vraag: “Wat voor salaris-indicatie had je in gedachten?” of “Wat is je gewenste salaris?”. Hoe beantwoord je deze zonder te goedkoop of te duur over te komen en de salarisonderhandelingen tactisch aan te pakken?

Het korte antwoord hierop is: Je moet deze vraag niet direct beantwoorden. Laat eerst de werkgever zijn kaarten open spelen voordat je aangeeft wat je wilt. Ik zal dit met een frequent voorkomend scenario illustreren…

Een interviewer vraagt ​​om uw gewenst salaris, dus u zegt: ‘Ik prefereer deze vraag op dit moment niet te beantwoorden’ of iets in die generale richting.

De interviewer vraagt dan waarschijnlijk diezelfde vraag in een aantal iets subtielere of genuanceerde varianten om te zorgen dat je je gedwongen voelt een salaris nummer te geven. Echter dit zou een domme zet zijn! Probeer consistent te blijven en deze vraag niet direct te beantwoorden. De sterkste regel van het onderhandelingsspel is dat de eerste salaris-indicatie eerst vanuit de werkgever moet komen. Nooit vanuit de kandidaat.

Laten we doorgaan met het scenario. Nadat u zei: “Ik beantwoord deze vraag liever niet op dit moment,” reageert de interviewer met: “Het zit zo, ik moet echt een nummer op dit contract zetten om verder te kunnen gaan. Het is simpelweg standaardprocedure.”

De meeste mensen zullen zich ondertussen ongemakkelijk voelen en toch een nummer uitbrengen. Niemand wil tegen een “standaard procedure” ingaan. Maar, laat je niet misleiden, zoiets als een standaard procedure voor het recruiteren van nieuwe werknemers bestaat niet. Er zouden afspraken kunnen zijn gemaakt zodra iemand is aangenomen, maar er is niks wat je niet kunt beïnvloeden als top-kandidaat in een sollicitatieproces.

 

Wees dus zelfverzekerd wanneer je te maken krijgt met het ‘standaard procedure’ praatje en ga hier op in door te reageren met een antwoord dat sympathie creëert en je positie duidelijk maakt. Met als achterliggend standpunt dat je de salaris-indicatie niet kan geven. Op deze manier maak je duidelijk dat je je niet te bescheiden of begerig positioneert en je dus professioneel opstelt.

Zo kun je hier op reageren: ‘Ik begrijp en respecteer absoluut de standaardprocedure. Alleen moet ik mijn positie eerst wat beter begrijpen voordat ik een nauwkeurige indicatie kan geven, door bijvoorbeeld even te praten met een paar werknemers in dit bedrijf.’ Idealiter heb je al kort geconverseerd met werknemers in eenzelfde positie als waar je voor solliciteert en ben je je bewust van wat je maximaal zou kunnen vragen, maar ook dan geld: Noem niet als eerst een nummer, wacht op de recruiter om een indicatie te geven en onderhandel vanuit daar.

De interviewer zegt dan: “Oke… Maar wat is het minimum dat je zou willen hebben?” Of “Oke… Wat is je salaris in je huidige baan?”

Even tussendoor: Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en wil je zeker weten goed voorbereid zijn? Laat dan je e-mail achter en wij zorgen dat jij gegarandeerd het maximale uit je gesprek kan halen!

Zoals je ziet, doet de interviewer alles in zijn vermogen je over te halen je gewenste salaris te onthullen. Maar blijf sterk; houd alle nummers netjes in je bovenkamer en flap ze niet naar buiten.

Op dit moment is het belangrijk te blijven lachen en zelfvertrouwen uit te stralen. Houd je overtuiging vast en reageer met: “Ik begrijp waarom je mijn salaris-indicatie graag zou willen hebben. En ik geloof dat mijn huidige salaris irrelevant is voor het salaris van de functie die ik bij jullie kan vervullen, simpelweg omdat deze positie net even anders is dan wat ik momenteel doe. Zoals ik al zei, ik moet eerst de bedrijfsbehoeftes wat beter leren begrijpen voordat ik mij kan uitspreken over salaris-bedragen. Wat is het salaris dat je bereid bent te bieden?”

Zoals je ziet moet je (als de kandidaat) altijd kalm en zelfverzekerd blijven en nooit tegenstrijdige dingen uitbrengen. Begin je zinnen altijd door empathie en begrip te tonen, met woorden zoals “ik begrijp” of “ik waardeer” of “ik snap” opgevolgd door een korte herhaling van wat er gezegd is. Hiermee erken je wat de interviewer zojuist heeft gezegd en laat je zien dat je aandachtig luistert en volledig aanwezig bent. En uiteindelijk, als je het goed doet, ligt de bal in hoek van de recruiter omdat je voet bij stuk houdt.

Echter, een korte notitie die wel gemaakt moet worden, is als je jouw CV online zet (LinkedIn) en je op zoek bent naar een baan, maar alleen met een bepaald minimum-salaris. Geef dit dan aan. Zodat de potentiële recruiter geen contact met je op hoeft te nemen als de salaris-specificaties niet behaald kunnen worden aan hun zijde. Dit voorkomt onenigheden verderop in het proces.

Al om al, probeer het gesprek om te draaien en vraag de interviewer wat voor salaris het bedrijf zou kunnen bieden. Hierdoor is je onderhandelingspositie vele malen sterker. Ik hoop dat je met de tips uit de voeten kunt.

Succes met je sollicitatie!