Terug

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Het uiteindelijke doel van het schrijven van de brief is om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Maar hoe kun je je onderscheiden van de rest? Je zult namelijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je handige tips om je te onderscheiden van andere sollicitanten.

 

#1 Zorg voor een goede opbouw

Allereerst, hoe kun je het beste een sollicitatiebrief opbouwen? Begin altijd met een aanhef. “Beste [voor- en achternaam]” is de meest gebruikte aanhef. Solliciteer je voor een formele functie? Dan is “Geachte heer/mevrouw [achternaam]¨ de beste optie. Voor een sales functie kun je het beste de eerste aanhef gebruiken.

Vervolgens komt de openingszin aan bod. Wat ook meteen een hele belangrijke is. Wees creatief in de openingszin en heb lef. Beginnen met een quote die jou goed typeert, is een uitstekende ijsbreker. Je hebt de aandacht van de lezer en deze zal uit nieuwsgierigheid doorlezen. In de volgende alinea’s vertel je over jezelf. Wie ben jij en waarom ben jij geschikt voor de baan? In de afsluiting geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek.

 

#2 Sollicitatiebrief is geen CV

Let er goed op dat je sollicitatiebrief geen opsomming van je geschreven CV is. Je sollicitatiebrief is namelijk een toelichting van je motivatie. Dat jij in de bediening hebt gewerkt, is niet relevant om nóg een keer te vertellen. Wel is relevant om te vermelden dat jij stressbestendig bent. Benieuwd wat jouw sterke punten zijn? Doe gerust de persoonlijkheidstest.

 

#3 Doe goede research

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, is het van belang om de broodnodige research gedaan te hebben. In de “wie zijn wij”-pagina zul je meer dan genoeg informatie vinden. Wat is de tone of voice? Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Kies op basis van die factoren de juiste strategie. Als het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf, zoals een bank. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s vol met tekst, maar voor een infographic. Bij een formeel bedrijf volstaat een geschreven brief.

 

#4 Be honest

Wat er in veel sollicitatiebrieven misgaat, is dat ze niet oprecht zijn. Er zijn standaardzinnen die veel te vaak gebruikt worden. Iemand die veel brieven leest, wordt daar absoluut niet blij van. Wederom kun je je hierin onderscheiden van de rest. Het gaat erom dat je oprecht bent. De lezer wil jou leren kennen, geen andere versie van jou. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter dat jij niet eerlijk bent geweest.

 

Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Het belangrijkste is om niet onderaan de stapel te komen door het creatief aan te pakken en altijd eerlijk te zijn.