Een vacaturetekst schrijven, klinkt gemakkelijk, maar is het zeker niet. Veel mensen denken; ik som wat informatie op, verpak het in een mooi verhaaltje en hop het is klaar. Laten we de tekst maar online gooien.
Helaas werkt het niet zo in de praktijk. Door het grote aanbod aan vacatures in vacaturebanken moet je zorgen dat de vacaturetekst er uit springt. En als de tekst er uit springt, hoe hou je dan de aandacht vast? Zorg in ieder geval dat er geen fouten in de tekst staan. Dit zijn de meest voorkomende fouten in vacatureteksten:

1 Vage vacaturetekst
Niemand houdt van volzinnen, dooddoeners, enorm veel bulletpoints en ander overbodige opvulling. De daadwerkelijke inhoud vertroebeld hierdoor. 53% van de vacature-lezers geeft aan dat ze het lastig vinden om op basis van een vacaturetekst te bepalen of het een potentiële match is.

2 Doelgroep uit het oog verliezen
Realiseer je goed waar jouw doelgroep op zoek naar is. Wat zijn pullfactoren, oftewel beweegredenen? Wat voor tone-of-voice hanteer je? Welke arbeidsvoorwaarden zijn essentieel?

3 Even snel snel
Veel vacatures dienen vlot ingevuld te worden. In andere woorden, liever vandaag dan morgen. Veel bedrijven plaatsen dus snel hun vacaturetekst online in de hoop op reacties. Het korte tijdsbestek resulteert in het kopieren-plakken van het functieprofiel en het benoemen als vacaturetekst. Dit is geen goede aanpak, het levert geen goede kandidaten op. Steek tijd in een goede vacaturetekst, zorg dat lezer onder de indruk raakt van jouw vacaturetekst. 1 op de 3 lezers baseert zijn eerste indruk van het bedrijf op basis van de vacaturetekst. Onderaan de streep zal een goede tekst goede kandidaten opleveren.

4 Te hoge eisen
Wees realistisch in de eisen die je stelt. Er zijn geen starters met 10 jaar werkervaring, of een junior functie die de kar trekt. Behoud het overzichtelijk, zorg ervoor dat er niet tè veel eisen in een vacaturetekst staan.

5 Luchtkasteel
Een bedrijf waar iedereen wilt werken en waar de reacties op binnenstromen, het klinkt allemaal erg mooi maar is het ook zo in de praktijk? Zorg ervoor dat je altijd eerlijk blijft, schep geen verkeerde verwachtingen. Een kandidaat kan zijn enthousiasme snel verliezen als hij erachter komt dat er een verkeerd beeld van de organisatie geschept is. Wees reëel in je vacatureteksten.

6 Spel- en typfouten
Eigenlijk zegt de titel het al, spel- en typfouten. Er is bijna geen grotere ergernis dan grove spelfouten in de vacaturetekst. Check je tekst twee keer voor het publiceren, desnoods door een andere collega. Kies wel of niet voor hoofdletters in functienamen, spreek je mensen aan met je of u? Zorg dat de tekst een kloppend geheel is.

7 Spannende functienamen
Een vacaturetekst die je plaatst op Indeed of elke andere vacaturebank werkt met zoekwoorden. Dit wil zeggen dat als iemand zoekt op ‘accountmanager’, hij resultaten krijgt met het woord ‘accountmanager’ er in. Een functietitel ‘accountmanagerbaas’ is logischerwijs dus minder goed vindbaar, want wie zoekt op een dergelijke term? Bedenk goed welke functietitel het meest populair is en gebruik die titel.

8 Borstklopperij
Iemand die solliciteert op een marketingfunctie zal uitsluitend geïnteresseerd zijn in marketingfacts en globale informatie over het bedrijf. Het zal diegene niet veel interesseren hoeveel mega omzetten er gedraaid worden, hoe de uitgebreide historie van de organisatie in elkaar zit, welke productieprocessen er zijn, et cetera.
Houd de informatie relevant voor diegene waar de vacaturetekst bestemd voor is.

9 Geen persoonlijke touch
Een punt dat eigenlijk in elke ‘fout’ terugkomt, geen persoonlijke touch. Een kandidaat moet een bepaalde connectie voelen met jouw bedrijf, hoe je die daadwerkelijk creëert is lastig te beschrijven. Maar houd de informatie die je plaatst beknopt, toegespitst op de kandidaat en interessant. Als de lezer het idee krijgt dat er echt aandacht aan ‘hem’ besteed is, zal hij de tekst met veel meer aandacht lezen. Ook helpt het om een specifieke naam te noemen als eindverantwoordelijke onderaan de vacaturetekst.

10 Dertien in een dozijn
Last but not least, dertien in een dozijn. Een combinatie van vage tekst, te snel willen zijn, doelgroep uit het oog verliezen en geen persoonlijke touch. Oftewel een overkoepelende fout, die in meerdere ‘fouten’ terugkomt. Bottom line blijft; schrijft kandidaat gericht, kopieer niet veel van andere vacatures en zorg dat de kandidaat echt getriggerd wordt.

Conclusie
Het blijkt dat een goede vacaturetekst schrijven nog erg lastig is. Maar nu je deze tekst hebt gelezen is het wel duidelijk wat je in ieder geval niet moet doen bij het schrijven van een vacaturetekst!