Terug

Solliciteren… Het is dat het erbij hoort. Veel mensen zouden het liever niet doen en maken zich onnodig zenuwachtig. Een sollicitatieproces heeft drie fases; een CV maken, een sollicitatiebrief schrijven en een sollicitatiegesprek houden. In deze blog komen de beste tips naar voren, zodat je voorbereid op pad kan voor, misschien wel, je eerste sollicitatie.

Curriculum Vitae
Het sollicitatieproces begint bij het maken van een CV. Een eerste indruk is belangrijk en die kun je, of moet je, maken met je CV. Een paar algemene onderdelen moeten in een CV staan. De gegevens die erin moeten staan zijn: je voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer. Als die gegevens erin staan, begin je met een stukje over jezelf. Stel jezelf voor in je persoonlijke stukje. Zorg dat je introductie aansluit op de vacature. Solliciteer je naar een sales-functie? Zeg dan dat je bijvoorbeeld sterk in je schoenen staat of communicatief sterk bent.

Daarnaast moet je werkervaring in je CV naar voren komen. Laat ook dat aansluiten op de vacature. Voor een sales vacature is een bijbaantje in de afwas niet relevant, maar een bijbaan als callcenter-medewerker wel. Ook je opleidingen zijn in je CV te vinden, beginnend met je middelbareschooldiploma. Heb je een relevante minor of cursus gevolgd met een sales achtergrond? Laat ook die naar voren komen. Dit geldt ook voor relevante vaardigheden en kennis die hebt opgedaan. Een foto op je CV is een bonus. De werkgever zal je dan beter onthouden.

Sollicitatiebrief
In je sollicitatiebrief krijg je wederom de kans om jezelf te onderscheiden van de overige kandidaten. In deze brief geef jij aan waarom je de functie goed zal bekleden en waarom jij bij het bedrijf past. Zorg dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, voordat je begint met het schrijven van de sollicitatiebrief. Wat zijn de uitgangspunten voor het bedrijf en wat zijn de toekomstplannen? Weet jij zeker dat je in de visie past? Laat duidelijk weten waarom. Zorg er wel voor dat je brief niet op je CV lijkt, het moet geen opsomming worden.

Sollicitatiegesprek
Nu begint het echte werk. Maar hoe moet je je kleden? Kijk wederom naar het bedrijf. Bij een formeel bedrijf, kleed je je netjes en bij een informeel bedrijf zal casual kleding volstaan. Bedenk je sterke eigenschappen die passen bij de functie. Er zal helaas ook naar zwakke eigenschappen worden gevraagd. Bedenk die eigenschappen en geef aan hoe je daaraan gaat werken. “Heb je nog vragen?” wordt vaak gevraagd. Zorg dat je daadwerkelijk een vraag hebt, zodat je geïnteresseerd en voorbereid overkomt.