Terug

Jaarlijks raken er meer sales-professionals baankansen kwijt door een slechte voorbereiding van een sollicitatie, dan door wat voor andere reden dan ook, zoals onbevoegdheid of onbekwaamheid.
Als sales-professional bestaat er een goede kans dat je goede ideeën hebt en een duidelijke visie voor je ziet van waar je naartoe wilt in je carrière. Helaas, als je die visie niet eenvoudig, direct en concreet tijdens het interview kan overbrengen, zal een recruiter of manager je niet als geloofwaardig inschatten. En zijn je kansen al snel verkeken.

Om ervoor te zorgen dat je tijdens een sollicitatie jezelf van je beste kant kan laten zien, is voorbereiding dus essentieel. Of het nu gaat om een ​​entry-level positie of een directie / management-rol, de voorbereiding zal doorslaggevend zijn. Dit zal het verschil maken tussen een lucratieve job-mogelijkheid, en een mogelijk gênante meeting.

Het is vaak geen tekort aan voorbereiding, maar het is …

Vaak, wanneer een sollicitatie niet op par is, is het niet het resultaat van een gebrek aan voorbereiding, maar een gevolg van de verkeerde voorbereiding. Vaak bereiden sales- gerelateerde sollicitanten vragen voor die tijdens de sollicitatie niet gesteld worden, door simpelweg een verkeerde voorspelling van de vragen. Waardoor het onderzoek van tevoren een totale verspilling van tijd blijkt te zijn. Echter, als je de juiste vragen kunt voorspellen die gevraagd gaan worden tijdens de sollicitatie, heb je een gigantisch voordeel! Afgezien van meer zelfvertrouwen en focus, stelt het weten wat een recruiter zal vragen je in staat antwoorden te formuleren op een manier die zowel je sterke punten benadrukt als relevant zijn voor wat de recruiter graag wil horen. Omdat het weten WAT je moet voorbereiden net zo belangrijk is als het voorbereiden zelf, hebben onze recruiters 15 vragen samengesteld die sales-medewerker moet voorbereiden voor zijn of haar sollicitatie.

Antwoord geven op de vragen die er toe doen

Het is erg lastig om de exacte vragen te voorspellen die een recruiter of manager tijdens een sollicitatie zal vragen. Maar als je grondig bent in je voorbereiding en algemene bedrijfsvoering begrijpt, kun jij, net als elke andere werkzoekende, anticiperen dat een vorm van of variatie op de volgende 15 vragen kan worden gesteld:

 1. Wat heb je verkocht? (En waarom dit?)
 2. Wat was het gemiddelde bedrag per sale?
 3. Hoe benaderde je jouw klanten? (En waarom zo?)
 4. Wat was je quota/target per periode? Heb je de afgelopen kwartalen je quota’s bereikt of gepasseerd? Waarom of waarom niet?
 5. Wat was de gemiddelde lengte van een verkoopcyclus? (Verkoopcyclus = de tijdsduur die nodig is om een ​​deal te closen startende vanaf de eerste correspondentie met een lead)
 6. Wie waren je DMU’s binnen klanten? (Bijv. met wie of welke afdeling zat je om de tafel als je bij de klant over de vloer komt, bijvoorbeeld: Directeur van Financiën, Senior management of het Ingenieurs-team)
 7. In welke industrieën heb je ervaring in de sales? (En is het B2B/B2C?)
 8. Welke opleiding heb je afgerond?
 9. Hoe zou je jouw verkoopstijl beschrijven?
 10. Indien je assistentie hebt gehad tijdens de verkoopcyclus, van wie ontving je dat ? (Bijv. Soms kunnen in de technische sales de ingenieurs meehelpen bij het definitief sluiten van een deal, door de mogelijke complexiteit van het product)
 11. Was de verkoop face to face, telefonisch of een combinatie van beide? (En waarom was dit zo geregeld?)
 12. Hoe vaak was je buiten de deur om klanten te bereiken?
 13. Heb je ooit een verkoopteam (be)geleid? (En waarom wel/niet?+ Vind je dit leuk?)
 14. Hoe vertrouwd ben je met onze producten en waarom denk je dat je ze kunt verkopen?
 15. Welke hindernissen heb je vaak moeten confronteren tijdens het verkoopproces en welke tactieken heb je gebruikt om deze obstakels te overkomen? (En waarom?)

Al om al

De overgrote meerderheid van de sales sollicitaties worden bepaald al voorafgaand aan de sollicitatie. Weten hoe en wat je moet voorbereiden legt het grondwerk voor een succesvolle sollicitatie. Go get em’ tiger!

Denk jij dat je voorbereid bent, maar wil je het toch even checken?

Laat je e-mail achter en wij plannen graag een GRATIS telefonisch sales-professional consult kwartiertje in om jou nog even te finetunen voordat je je gesprek instapt!

(meer info volgt per e-mail)