Een talent pool is eigenlijk niets meer dan een database met potentiële kandidaten voor vacatures binnen één bepaald bedrijf. Recruitmentbureaus werken al langer met deze methode, maar steeds meer bedrijven hebben ook hun eigen talent pool. De mensen in deze database kunnen hier op verschillende manieren in terecht komen, maar ze belanden hier eigenlijk allemaal in vanuit één gedeelde factor: interesse in een bedrijf.

Opbouwen van een database

Het doel van een talent pool is het opbouwen van een database met kandidaten die u als eerste benadert wanneer er een vacature vrijkomt. Het grote voordeel van de mogelijkheid om te putten uit een talent pool, is dat dit veel tijd en geld kan schelen. Daarnaast zijn ongeschikte kandidaten al door pre-screening afgevallen, waardoor alleen de beste kandidaten overblijven. Ook zorgt het op lange termijn voor een duurzame relatie met medewerkers, omdat zij voordat ze werkzaam zijn bij het bedrijf al laten weten serieuze interesse te hebben.

Mogelijk latente connecties

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een talent pool. Het grootste nadeel is dat u in contact komt met kandidaten, maar dat deze kandidaten vaak niet actief op zoek zijn naar een volgende stap. Dit zorgt voor veel latente connecties, waardoor de kans bestaat dat u mensen die wel actief op zoek zijn, maar niet in de database zitten, misloopt. Bovendien zijn er momenteel zoveel professionele netwerken en verschillende manieren om met iemand in contact te komen, dat er sprake van een overload is.

Richtlijnen en strategie

Mocht u overwegen een talent pool op te zetten, dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om vast te leggen en in uw achterhoofd te houden. Creëer allereerst richtlijnen voor de talent pool. Op deze manier kunt u namelijk vastleggen wat voor mensen u wilt opnemen. Deze richtlijnen moeten duidelijk gedefinieerd en begrijpelijk zijn voor iedereen. Ook is het handig om vast te leggen via welke wegen mensen benaderd mogen worden om plaats te nemen in de talent pool. Zo kunt u ervoor kiezen tweedelijns connecties uit het bedrijfsnetwerk wel of niet op te nemen bijvoorbeeld.

Checklist voor het gebruik van talent pools

Om in kaart te brengen wat er allemaal nodig is om een talent pool op te zetten en waar u allemaal rekening mee moet houden bij het opzetten- en onderhouden van een talent pool, hebben wij een handige checklist opgesteld.

1. Maak beleid op het gebied van de talent pool;
– Leg vast via welke weg u kandidaten aan de talent pool wil toevoegen;
– Leg vast aan welke criteria kandidaten moeten voldoen;
– Leg vast wat het voor kandidaten betekent als zij in de talent pool plaatsnemen;
– Leg vast wat de verloop termijn is voor een kandidaat.

2. Zet een systeem op voor de talent pool;

3. Zorg dat de talent pool zichtbaar is;
– Deel het op het LinkedIn netwerk;
– Laat het zien bij de openstaande vacatures;
– Verspreid het onder relevante connecties.

4. Onderhoud de talent pool;
– Plaats regelmatig updates;
– Benader kandidaten persoonlijk wanneer er nieuwe vacatures vrijkomen;
– Zorg dat de talent pool up-to-date blijft.