De betekenis van een recruiter is een specialist die de recruitment taak binnen een bedrijf of voor een bedrijf uitvoert. Hij of zij is dus verantwoordelijk voor het aantrekken, werven en selecteren van de juiste personen voor een bepaalde functie en het creëren van een match tussen een werkzoekende en een functie.

Oorspronkelijk komt de term ‘recruiter’ uit het Engels. Echter, tegenwoordig is deze term goed ingeburgerd en wordt het zelfs frequenter gebruikt dan de Nederlandse vertaling ‘rekruteer(der)’. Een recruiter kan intern (corporate) of extern (recruitment bureau) werken.

Wanneer een bedrijf ervoor kiest om een specifiek persoon aan te wijzen voor het algehele recruitmentproces, spreekt men van een corporate recruiter. Toch ondervinden veel bedrijven hinder tijdens het invullen van een vacature omdat ze de juiste mensen niet kunnen vinden, geen toegang hebben tot de juiste mensen of omdat er weinig tijd of kennis aanwezig is.

Doordat recruitment buiten de gebruikelijke bedrijfsprocessen valt, kiezen veel bedrijven ervoor om dit proces uit te besteden aan een externe partij (ook wel RPO, oftewel recruitment process outsourcing). Bij het inschakelen van een recruitment bureau kan er uit enkele verschillende vormen gekozen worden.

Doe je de recruitment liever in-house?
Ontvang nu tijdelijk GRATIS een creatieve voorbeeld vacature-tekst in je mailbox!
(Scheelt in opmaak en structuur van jouw toekomstige vacatures tenminste een uur!)

Verschillende vormen recruitment bureaus

Er zijn een aantal verschillende vormen van recruitment bureaus:

  • Uitzendbureaus: recruiters die bij een uitzendbureau werken (ook wel intercedenten genoemd) zijn vaak op zoek naar personeel dat voor een (hele) korte periode operationeel of op startersniveau ingezet kan worden. Ze opereren vaak lokaal en de werknemer blijft in dienst van het uitzendbureau. Het uitzendbureau fungeert als tussenpersoon, de werknemer ontvangt salaris van het bureau voor het daadwerkelijk verrichte werk;

Bekende uitzendbureaus: Randstad, Start People, Tempo-Team.

  • Detacheringbureaus: detacheerders worden vaak gezien als uitzendbureaus, maar ze verschillen in wezen van het vorig genoemde recruitment bureau. Ook een detacheerder is op zoek naar opvulling van een tijdelijke functie, maar deze functie omvat meer inhoud en zekerheid. Daarnaast zijn de functies bij een detacheringsbureau in vergelijking tot uitzendbureaus minder flexibiliteit door een langere contractduur, de toevoeging van een opzegtermijn en andere contractuele afspraken. Daarnaast ontvangt de werknemer salaris ontvang ongeacht of er werk is;

Bekende detacheerders: Yacht, Capgemini, Berenschot.

  • Recruitment consultants: deze recruitment specialisten werven en screenen werknemers voor een opdrachtgever, waarna de werknemer bij de opdrachtgever in dienst komt. Ze zijn dus alleen verantwoordelijk voor het werven en screenen van de kandidaten. In sommige gevallen is de consultant ook verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste kandidaat, in overleg met het bedrijf en het trainen van de nieuwe werknemer;

Bekende recruitment bureaus: Michael Page, Robert Walters, Hays.

  • Headhunters: een recruitment consultant met een focus op executives en andere management posities.

Bekende headhunters: Amrop, Korn Ferry, N2Growth.

Hoewel er veel generieke recruitment bureaus bestaan, die geen bepaalde niche markt bedienen, zijn er ook bureaus die wel een focus aannemen. Dit kan variëren van een focus op bepaalde functies, zoals accountmanager / sales representatives of brand managers, tot een specifieke industrie of een bepaalde doelgroep, zoals latent werkzoekende of jeugdwerkloze. Ook een combinatie van verschillende niches, zoals latent werkzoekende voor de invulling van sales functies, kan voorkomen.

Wat zijn de voordelen van een recruiter / recruitment bureau?

Het heeft een aantal voordelen om een externe recruiter aan te nemen om de juiste kandidaten te zoeken. De belangrijkste voordelen van recruitment bureaus zijn:

  • Het bedrijf kan een focus houden op belangrijkere bedrijfsprocessen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan hun producten of diensten;
  • Een recruiter heeft vaak een specialisme/expertise en heeft kennis van de markt;
  • Er worden kandidaten in plaats van sollicitanten geleverd: de recruiter doet een voorselectie en achtergrond check en laat het bedrijf alleen kennis maken met kandidaten die een match met de functie en het bedrijf hebben;
  • Een recruiter heeft een breed netwerk en toegang tot werkzoekende waar bedrijven vaak geen toegang tot hebben of geen tijd hebben om die doelgroep proberen te bereiken, zoals hele selectieve werkzoekende of latent werkzoekende.

Wat zijn de nadelen van een recruiter / recruitment bureau?

Het belangrijkste nadeel van het inschakelen van een recruiter is dat u als bedrijf een belangrijk aspect uit handen geeft, namelijk het werven van vertegenwoordigers voor jouw bedrijf. Ook kost het veel tijd om een vertrouwensband met een recruiter op te bouwen. Echter, als die band eenmaal is opgebouwd, kan een recruiter steeds gemakkelijker een goede match met het bedrijf vinden omdat hij het bedrijf simpelweg kent.

Het kan zo zijn dat u na het lezen van dit stuk de keuze hebt gemaakt dat u zelf het recruitment proces in handen wilt nemen. Ga dan gelijk goed van start en maak geen beginners fouten. Wij hebben een lijst gemaakt van recuitment tips die zeer nuttig voor u kunnen zijn.

Wat doen wij als (sales) recruiter / recruitment bureau?

Een recruiter heeft als belangrijkste werkzaamheid het zoeken potentiële kandidaten voor een functie. Dit is ook het geval bij Mijn Sales Recruiter. Wij zijn een flexibel inzetbaar sales recruitment bureau voor hoger opgeleiden, gevestigd in Utrecht. Wij zijn er dus voor u wanneer u zoekt naar een accountmanager, sales manager of commercieel directeur.

Wij focussen ons op latent werkzoekenden, omdat deze vaak de intrinsieke motivatie hebben, vanuit ambities, om een overstap naar een nieuwe functie te maken. Daarnaast gaat Mijn Sales Recruiter een stap verder dan de meeste recruitment consultants: wij werven actief niet alleen de beste potentiële kandidaten voor uw bedrijf, maar screenen en testen deze ook voor u. Daarnaast trainen wij uw nieuwe werknemer wanneer deze bij uw bedrijf is aangenomen. U kunt hier meer lezen over het algehele recruitment proces.